Historickogeografické aspekty populačního vývoje města Strakonice - Klučka, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná bakalářská práce zkoumá historickogeografické aspekty populačního vývoje města Strakonice. Město prošlo v průběhu své historie specifickým populačním vývojem, který je v práci porovnáván i s ostatními vybranými městy. Výzkum se především vztahuje k období od 19. století po současnost. V úvodní části jsou vymezeny hlavní cíle a hypotézy práce. V následující kapitole práce nejprve popisuje základní geografické a historické charakteristiky zkoumaného města a ostatních celků. Navazující analytická část se zaměřuje na hledání příčin odlišností populačního vývoje vybraných měst a jejich porovnání ve vymezených etapách. V syntetické části práce sumarizuje hlavní aspekty populačního vývoje zvolených měst, specifické charakteristiky pro sledované město, a dále predikuje další možný budoucí populační vývoj. Závěr práce se zabývá možným využitím této studie a ověřováním platnosti hypotéz stanovených v úvodní části. Práce je doplněna přehlednými tabulkovými, grafovými i mapovými výstupy.
Historical and geographical aspects of population development in the town of Strakonice
Keywords: Populační vývoj; obyvatelstvo; Strakonice; historickogeografické aspekty; město; Jihočeský kraj; Population development; population; Strakonice; historical and geographical aspects; town; South Bohemia