Reflexe česko-německých vztahů v regionálních periodikách 30. let 20. století - Brychta, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se bude věnovat česko-německým vztahům na Českobudějovicku v 30. letech 20. století, které budou nahlíženy v rámci celorepublikových trendů vývoje i regionálních specifik. První, teoretická část tak bude zaměřena na genezi soužití Čechů a Němců do sklonku 30. let 20. století, a to nejen ve společenském a politickém kontextu Československa, ale i sousedního Německa a jeho vnitřní politiky (období tzv. výmarské republiky a Třetí říše). Zvýšený důraz bude v této části práce věnován pojmenování a charakterizaci hlavních aspektů vzájemného národnostního antagonismu. Součástí této kapitoly se stane i charakteristika města České Budějovice z hlediska problematiky vzájemného soužití českého a německého obyvatelstva a vymezení jeho lokálních odlišností v rámci celorepublikového vývoje. Praktická část bakalářské práce pak bude věnována komparaci dvou regionálních periodik, Jihočeských listů a Budweiser Zeitung, a to podle přesně specifikovaných politických a kulturních témat a kategorií, které proměny podob vzájemného soužití nejlépe charakterizují.
Reflection of Czech-German relations in the regional periodicals in the thirties of the 20th century
Keywords: česko-německé soužití; národností odlišnosti; politické události; nacionální socialismus; Českobudějovicko; Budweiser Zeitung; Jihočeské listy; coexistence of Czech and German; national differences; political events; National Socialism; České Budějovice region; Budweiser Zeitung; Jihočeské listy