Analýza činností sestry v ošetřovatelské péči o seniory (zdravotnická zařízení, ADP, domovy pro seniory) - Kudláček, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
ABSTRAKT Teoretická východiska Demografické údaje vypovídají o tom, že celosvětově populace stárne a přibývá starých lidí, kteří potřebují zdravotní a sociální péči. Není tomu jinak i v našich zemích. Každý člověk žije svůj život ojedinělým způsobem. S přibývajícím věkem přibývají změny v tělesné, psychické i sociální oblasti. Vyrovnání se s nimi předpokládá pomoc okolí, toleranci, úctu a trpělivost. Současné formy péče o seniory se uskutečňují ve zdravotnických zařízeních, sociálních zařízeních i v rodinách. Změny sebou přinášejí nutnost hledat nový způsob života. Nejčastěji jsou to změny v oblasti péče o sebe a zvýšené nároky na pomoc okolí. Někteří senioři nepotřebují téměř žádné služby a někteří jsou závislí na trvalé komplexní péči. Jako nejlepší je pro seniory určitě život v domácnosti za podpory rodiny a při potřebě zdravotní péče spolupráce s agenturami domácí péče. Každodenní péče sestry o seniory se odvíjí od jejich stupně soběstačnosti a je nesmírně náročná. Cíle práce Pro zpracování diplomové práce byl stanoven jeden cíl, a to zmapovat činnost sester v ošetřovatelské péči o seniory ve vybraných zdravotnických zařízeních, agenturách domácí péče a domovech pro seniory. Použité metody K naplnění cílů v diplomové práci bylo využito kvalitativně- kvantitativního postupu s využitím pozorovacích technik. V kvalitativní fázi jsme realizovali pozorovací technikou výčet nejčastěji se vyskytujících výkonů. Šlo o výkony, které se na jednotlivých pracovištích vyskytovaly nejčastěji. Pozorované výkony byly zaznamenány do záznamového archu (Příloha 2), v němž byly připraveny pozorovací kategorie. Během fáze pozorování byly chybějící výkony doplněny do záznamového archu. Jednalo se tedy o polostrukturované pozorování. Kvantitativní část byla zaměřena do předem připravených pozorovacích archů (Příloha 3) a (Příloha 4) v Agentuře domácí péče v Českých Budějovicích od 1.5 do 5.7 2013, v Domově pro seniory v Českých Budějovicích od 8.7 do 12.7 2013 a v Nemocnici České Budějovice a.s. na oddělení následné péče od 22.7 do 26.7 2013. Záznamový arch s činnostmi, u kterých byly prováděny časové náměry, byl sestaven na základě předvýzkumu, kdy bylo po navštívení všech třech zařízeních orientačně zjišťováno, které činnosti se vyskytují ve všech zařízeních. K časovým náměrům byly použity digitální stopky. Časové náměry jsou uváděny v jednotkách času zaokrouhlené na celé minuty. Každá ošetřovatelská činnost byla měřena od přípravy přes provedení až do úklidu pomůcek. Pozorování probíhala vždy 8 hodin každý den 5 dní v týdnu v každém zařízení. Celkově 160 hodin po dobu 3 týdnů. Pozorování probíhalo za běžného provozu daného zařízení, během denní směny kdy každý den byla pozorována jedna sestra u patnácti seniorů v každém zařízení. Frekvence činností sester byly zpracovány a vyhodnoceny. Naměřené hodnoty byly statisticky zpracovány za pomocí testu Anova a T-testu dále byly sečteny, zprůměrovány a byly vypočteny směrodatné odchylky. Výsledky práce Z analýzy získaných dat vyplývají rozdíly v prováděných ošetřovatelských činnostech sester v jednotlivých zařízeních a časové náměry nám ukazují časové rozdíly, které jsou mezi jednotlivými zařízenými při vykonávání ošetřovatelských činností. Cíle diplomové práce bylo po výzkumném šetření dosaženo, výzkumná otázka byla zodpovězena a hypotézy po statistické analýze dat nebyly potvrzeny. Závěr Ošetřovatelská péče o seniory je sama o sobě velmi náročná a sama o sobě specifická, proto by si i zkušená sestra měla stále doplňovat své znalosti v péči o seniory, aby byla schopna poskytnout kvalitní ošetřovatelkou péči, která bude provedena správným postupem.
Analysis of nurses´ activities in nursing care for seniors (medical facilities, HCA, senior homes)
Keywords: Sestra; Senior; Činnosti; Agentura domácí péče; Nemocnice; Domov pro seniory; Nurse; Senior; Business; home care agencies; Hospitals; Homes for the elderly