Poslední věci člověka - etické aspekty pohřbívání - Hejduková, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá posledními věcmi člověka, od umírání, přes strach ze smrti, pohřeb a rituály spojené s pohřbem, až po nároky, které jsou kladeny na pohřební služby. Práce není zaměřena pouze na samotné umírající a jeho prožívání posledního období života, ale velká pozornost je v práci věnována pozůstalým, především v kontextu truchlení, vyrovnávání se se ztrátou a poradenství pro pozůstalé. V diplomové práci je poskytnut prostor pro všechna různá témata, která se týkají posledních věcí člověka - samotnému pohřbu, hřbitovům a pohřebním službám, které úzce spolupracují s pozůstalými, kteří přicházejí sjednat pohřeb. Shrnuje zákonné předpisy, kodexy a nařízení, kterých musí pohřební služby za každých okolností dbát. Zmiňuje také roli hrobníka a funkci poradenství pro pozůstalé.
The Last Things - ethical aspects of dying and burial
Keywords: smrt; důstojná smrt; dobrá smrt; umírání; pozůstalí; pohřeb; pohřební rituály; truchlení; poradenství pro pozůstalé; hřbitov; zpopelnění; pohřební služby; death; dignified death; good death; dying; survivors; funeral; burial rituals; grieving; consultancy for survivors; cemetery; cremation; funeral services