Využití UML modelů při návrhu objednávkového systému - Cibulka, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2010)
Sjednocený modelovací jazyk (UML) je nejpoužívanější grafická norma. Zobrazuje nejen strukturu, chování a architekturu aplikace, ale i proces řízení a strukturu dat. UML dále nabízí sjednocení všech kroků vývoje a začlenění aplikace od obchodního modelu přes architektonický a aplikační model po vývoj, nasazení a rozvoj aplikace. Cílem práce je popis UML a jeho využití při procesu vývoje softwaru. UML pomáhá popsat vývojový proces, aplikaci a ulehčuje komunikaci v rámci vývojové skupiny. Velkou výhodou UML je možnost generování zdrojového kódu přímo z UML modelů. UML modelování šetří práci při kódování programu, psaní dokumentace a pomáhá při nasazení aplikace.
Usage of UML models at design an order system
Keywords: objektově orientované programování; návrh softwarového systému; UML model; proces vývoje softwaru; UML diagram; architektura řízená modelem; object oriented programming; software system design; UML model; software development process; UML diagram; model driven architecture