Tvorba "beat generation" v českém kulturním kontextu - Ambrož, Patrik (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá tzv. beatnickou generací, jejím vznikem, tvorbou, filozofií a životem autorů. Zaměřena je na zakládající osobnosti ve Spojených státech amerických a osobnosti, jež měli větší ohlas v dobovém Československu. Součástí bakalářské práce je také rozbor dobového kontextu v obou zemích. Práce dále předkládá reflexi těchto autorů v Československém kontextu a překlady jejich prací. V závěru se práce soustředí na československé autory, které lze zařadit jako beatniky.
Work of "beat generation" in Czech cultural context
Keywords: beat generation; beatnik; 60. léta; beat generation; beatnik; the sixties