Ztráta blízké osoby a truchlení v období dětství a dospívání - Kovářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je mapovat vzpomínky vysokoškolských studentů, kteří mají, z období dětství či dospívání, zážitky ztráty blízké osoby či procesu truchlení. Vzhledem k záměrům výzkumu, bylo využito kvalitativního přístupu. Následující studie byla vytvořena s cílem zachytit, u každého z účastníků, jedinečnost prožitků a postojů k této tématice. Retrospektivní design taktéž umožnil, zaměřit se na jednotlivá hodnocení dopadu zážitku v kontextu se současností. Teoretická část se nejprve zaměřuje na vymezení základních témat, která následně ukotvuji v teorii. Zaměřuji se speciálně na postoj naší společnosti ke smrti V této části se také snažím popsat vývoj konceptu smrti u dětí. Témata ukotvuji v teoriích, které jsou dnes mezi profesionály přijímány. Zmiňuji se také o problematice dětského traumatického zážitku, kdy následně nabízím metody terapie a intervence. Praktická část se zabývá metodologickým pozadím výzkumu, ve kterém bylo využito polostrukturovaných dotazníků. Výzkumná část je založena na šesti případových studiích, které vychází z individuálních rozhovorů šesti dobrovolných účastníků. Výsledky studie demonstrují vysokou variabilitu dětských prožitků, které proces truchlení doprovází, což bylo, na základě dostupných teorií, předpokládáno.
The bereavement and grief during childhood and adolescence
Keywords: dětství; dospívání; ztráta blízké osoby; truchlení; childhood; adolescence; bereavement; grief