Reprezentace děl literárních velikánů v současné popkultuře - Pecholtová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá možností realizace velkých literárních děl v současné popkultuře, založenou na intertextovém provázání (na celé škále od explicitních citací až po volnou inspiraci původním dílem) s kanonickými díly minulostními, a zejména změnami, ke kterým v dílech během takovéto realizace dochází v rámci jednotlivých narativních kategorií (děj, prostor, čas, postavy, vypravěč). Teoretická část vymezuje koncept adaptace a příbuzné pojmy intertextualita a intermedialita a specifikuje příslušné narativní kategorie. V analytické části na příkladu dvou literárních velikánů, Williama Shakespeara, zastupujícího mužskou literární tvorbu, a Jane Austenové, jakožto zástupkyně ženské spisovatelské tradice, ilustruje práce konkrétní změny v jednotlivých narativních kategoriích v rámci komparace těchto kategorií u vybraných klasických děl a stejných kategorií u zvolených, jimi inspirovaných popkulturních protějšků.
Representations of "great" (canonically authoritative) texts in contemporary popular culture
Keywords: adaptace; intertextualita; intermedialita; naratologie; popkultura; William Shakespeare; Jane Austenová; adaptation; intertextuality; intermediality; narratology; pop culture; William Shakespeare; Jane Austen