Dětský domov jako jedno z východisek v situaci nefunkční rodinné péče - Řepásková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá vztahy mezi rodiči a dětmi v rodině, funkcí a poruchami funkce rodiny, výchovou a socializací dítěte v prostředí dětského domova. Teoretická část charakterizuje rodinu a faktory, které do péče o dítě vstupují. Dále popisuje zdravý vývoj dítěte, naplnění dětských potřeb, které umožňuje pouze kvalitní vztah mezi rodičem a dítětem. Zabývá se otázkou sanace rodinného prostředí a možnostmi náhradní výchovné péče, především v dětském domově rodinného typu. Praktická část charakterizuje současnou kvalitu péče o děti v zařízení dětského domova rodinného typu, a podporu její optimalizaci, předkládá přehled důvodů umístění dětí do dětského domova. Popisuje a analyzuje socializační aspekty výchovy v pěti dětských domovech regionu Středočeského kraje. Výsledky dotazníkového šetření ukazují na možnost uspokojivé výchovy a sociální adaptace dítěte v prostředí péče v dětském domově.
"The Children´s Home as One of the Solutions to a Dysfunctional Family Care Situation"
Keywords: Rodina; funkce rodiny; nefunkční rodinná péče; potřeby dítěte; CAN; sanace rodiny; ochrana zájmu dítěte; dětský domov.; The family; the role of the family; dysfunctional family care; the needs of the child; CAN; family rescue; protection of the interests of the child; children{\crq}s home.