KAŽDODENNOST - Pešková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se skládá z části teoretické, která obsahuje pasáže vztahující se k problematice každodennosti. Dále poukazuje na názory a teze spojené s všedností lidského života v sociologických a antropologických vědách. Kapitola seznamující nás se stručnými encyklopedickými dějinami každodennosti má poukázat na vybrané denní činnosti, jako je osobní hygiena, stravování a další. Teoretická část se také zabývá díly vybraných evropských malířů s náměty každodennosti ve spojitosti s ovlivněním japonským dřevořezem. Praktická část popisuje hlavní inspirační zdroje a technologický postup. V závěru práce se nachází vygenerovaná obrazová příloha, sloužící k lepšímu porozumění textu.
EVERYDAYNESS
Keywords: každodennost; všednost; stručné dějiny každodennosti; umění; malba; japonský dřevoryt.; evarydayness; triviality; brief history of everyday life; art; painting; Japanese woodcut.