Změny právních předpisů s dopadem na oceňování nemovitostí - Freiberková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je vytipovat změny právních předpisů, konkrétně se jedná o zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, oceňovací vyhlášky a Nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. Dále změny týkající daní, které souvisí s nemovitými věcmi. Předmětem literární rešerše je vysvětlení pojmů, historický vývoj oceňovacích předpisů, nový občanský zákoník ve vztahu k nemovitým věcem, daň z nemovitých věcí a daň z převodu nemovitých věcí. Ve vlastní práci jsou uvedeny příklady ocenění rodinného domu, dle vybraných vyhlášek, které způsobily cenovou diferenciaci.
Changes in legislation affecting property valuation
Keywords: oceňovací předpis; oceňování nemovitostí; nový občanský zákoník; daně; Delta-NEM; prescription valuation; property valuation; the new Civil Code; tax; Delta-NEM