Návrh změn zdravotních a psychosociálních kritérií pro přijetí uchazečů do služebního poměru vojáka z povolání - Vurm, Michal (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt V současné době se stala mimořádně aktuální problematika názorů vojáků z povolání AČR, přiklánějící se k obdivu zejména pravicově smýšlejícímu extremismu. Tato diplomová práce by měla být podkladem ke konkrétnímu návrhu změn psychosociálních testů a celého systému výběru uchazečů do služebního poměru vojáka z povolání. Z toho vychází název a cíl mé diplomové práce ?Návrh změn zdravotních a psychosociálních kritérii pro přijetí do služebního poměru vojáka z povolání?. Význam respektive nebezpečnost pravicově extremistických názorů vojáku z povolání AČR, není v nějaké masovosti výskytu těchto negativních jevů, ale v tendencích nárůstu těchto negativních jevů. Z experimentální části mé diplomové práce při vyhodnocování názorů a stanovisek zkušených pracovníků oddělení pro výběr personálu Ministerstva obrany pak byly stanoveny dvě hypotézy. H1. Odpovídají současné používané psychosociální testy požadavkům na přijetí uchazeče do služebního poměru vojáka z povolání? H2. Zdravotní prohlídky ve výběrovém řízení, se nezabývají vnějšími znaky, které by mohli ukazovat na pravicový extremismus. Respondenti, kteří se podíleli na výzkumu, se stavěli k otázkám zodpovědně s osobním zaujetím a nebrali problematiku na lehkou váhu. Určitě nezanedbatelné pro výzkum byly i názory vojáků kteří byli propuštěni ze služebního poměru vojáka z povolání, právě pro projevy k pravicovému extremismu. Závěry mé diplomové práce předložím jako návrh pro vylepšení přijímacího řízení zejména psychosociálních testů a zdravotních prohlídek, aby bylo možno lépe odhalovat skryté tendence k eventuálnímu extrémně pravicovému extremismu.
The proposal for the amendment of health and psycho-social criteria for acceptance of candidates to the duty status of professional soldier.
Keywords: Ozbrojené síly České republiky Kritéria přijetí Psychosociální anamnéza Pravicový extremismus Vojenský profesionál Služební poměr Armáda České republiky; Military forces of the Czech Republic Hiring criteria Psycho-social anamnesis Right-wing extremism Military professional Employment contract Army of the Czech Republic