Efektivnost produkce vybraných polních plodin v ekologickém a konvenčním zemědělství - Kotaška, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá efektivností produkce vybraných polních plodin v ekologickém a konvenčním zemědělství. Předmětem zkoumání byly obiloviny pšenice, ječmen a žito. V praktické části jsou získaná data porovnána z hlediska výnosů, nákladů a realizačních cen za období 20102015. Z výsledků vyplývá, že výnosy obilovin ekologického zemědělství dosahují poloviny výnosů konvenční produkce. Naopak realizační cena je v průměru 1,5krát větší u bioproduktů. Struktura nákladů je rozdílná. Materiálové náklady jsou vyšší u konvenčního způsobu hospodaření, náklady na ruční a strojní práci jsou vyšší u ekologického způsobu. Příspěvek na úhradu a míra nákladové rentability vychází lépe u konvenční produkce. Při využití dotací naopak lepších výsledků dosahuje ekologické zemědělství.
Efficiency of the production of selected field crops in organic and conventional agriculture
Keywords: ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; obiloviny; pšenice; ječmen; žito; ekonomika; efektivnost; výnos; náklady; cena; dotace; organic agriculture; conventional agriculture; grain; wheat; barely; rye; production efficiency; crop costs; crop yields; selling price; subsidies