Porovnání růstových schopností dvojčat u masného plemene Aberdeen angus - Kocábek, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Plemeno Aberdeen angus (pocházející ze Skotska) je v České republice druhým nejrozšířenějším masným plemenem a to vzhledem k odolnosti vůči nepříznivým klimatickým jevům, nenáročnosti, ranosti, snadnému telení, nízké hmotnosti telat při narození a k dobrým mateřským schopnostem plemenic. Hlavním ekonomickým ukazatelem chovu krav bez tržní produkce mléka je počet narozených a odchovaných telat. Produkce dvojčat je možnost, jak tyto ukazatele zlepšit. Cílem této diplomové práce bylo porovnání růstových schopností dvojčat u masného plemene Aberdeen angus s jedinci, kteří se narodili jako jedináčci. Práce je zaměřena zejména na porovnání hmotnosti při narození, ve 120 a 210 dnech věku. Nejvíce dvojčat se v populaci plemene Aberdeen angus chované v ČR v letech 2009-2013 narodilo v roce 2012 a to 9,44 % (270 ks), naopak nejméně v roce 2013 6,67 % (184 ks). Výskyt dvojčat se podle pořadí narození zvyšoval od prvního do třetího pořadí narození (78, resp. 130, resp. 131) a s dalším vzrůstajícím pořadím klesal. Rozdíl hmotnosti mezi dvojčaty a jedináčky při narození byl 5,81 kg, ve 120 dnech 28,32 kg a ve 210 dnech 37,32 kg (P 0,001). Rozdíly v rámci dvojčat podle pohlaví byly pro býčky i jalovičky statisticky významné (P 0,001). Zároveň byl zjišťován vztah mezi hmotností při porodu a obtížností porodu v případě dvojčat nebyl vztah prokázán (P > 0,05). Nejmenší mortalita dvojčat byla v roce 2013 a to 8,70 % (16 ks), nejvyšší v roce 2012 -36,67 % (99 ks). Nejvíce dvojčat bylo odchováno v roce 2011 (179 ks), nejméně v roce 2010 (160 ks).
The comparison of growth performance of beef breed Aberdeen Angus twins
Keywords: skot; Aberdeen angus; dvojčata; kontrola užitkovosti; cattle; Aberdeen Angus; twins; meat performance recording