Sestavení a ověření psychotréninkového programu na bázi jógových technik u vybraného sportovního odvětví (juniorský motokros 13-16let) - Dunovský, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce zkoumá vliv psychotréninku na sportovce (motocyklové jezdce 13-16let). Intervenčního psychotréninkového programu se účastnilo 9 motocyklových jezdců ve věku od 13 do 16 let. Jednalo se o výběrovou skupinu, která splnila kritéria přijetí do Sportovního centra mládeže v AČR Jinín. Práce zkoumá přijetí jiné než fyzické formy tréninku a postupné ovlivnění participantů tělesnými cvičeními, relaxacemi, koncentracemi a dalšími druhy jógových cvičení. Před programem absolvovali všichni participanti vstupní psychotesty. Program obsahoval 12 lekcí. Cvičilo se každý víkend v sobotu, po dopolední fyzické tréninkové dávce. Lekce trvala 90 minut. Po absolvování celého intervenčního programu následovaly výstupní psychotesty. Na základě porovnání vstupních a výstupních údajů a statistického zpracování (T-testem) docházíme k závěru, že pravidelným psychotréninkovým programem, dosáhneme pozitivních signifikantních změn v pozornosti, orientaci na výkon, v sebehodnocení, v celkové psychické stabilitě, dále participanti pociťují zvýšenou vitalitu a sníženou tenzi.
Compile and verification of psycho-training program based on yoga techniques in chosen sport branch (junior moto- cross athletes at the age 13-16 )
Keywords: psychotrénink; jóga; relaxace; meditace; koncentrace; ásana; psycho-training; yoga; relaxation; meditation; concentration; asana