Regulace sumečka amerického - Ameiurus nebulosus (Lesueur, 1819) - Bláha, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Nepůvodní druhy jsou jednou z příčin úbytku biodiverzity nebo i degradace celých ekosystémů. Šíření nepůvodních druhů má často až invazní charakter, který je doprovázen řadou přímých i nepřímých vlivů na původní organismy. Tyto druhy se často vyznačují vyšší agresivitou, odolností, rychlostí růstu, brzkou dobou pohlavní zralosti nebo přítomností anti predačních mechanismů. K rozšiřování nepůvodních druhů většinou významně přispěl člověk. Bakalářská práce je zaměřena na možnosti regulace sumečka amerického respektive velice podobného sumečka černého. Sumeček americký se na našem území vyskytuje od roku 1890. K regulaci byly použity vrše. Rovněž byly testovány různé návnady s cílem co největší účinnosti a selektivity. Dále byla na základě mapovací akce získána data o aktuálním výskytu těchto druhů na území České republiky. Historická data bylo potřeba potvrdit nebo vyvrátit a na jejich základě zhodnotit co nejpřesněji jeho výskyt. V práci jsou také popsány ostatní nepůvodní druhy ryb, které se v České republice momentálně vyskytují a mohou ovlivňovat vodní ekosystémy. V závěru práce jsou také navržená preventivní opatření, která by měla zabránit možnosti dalšího šíření nepůvodních druhů ryb v České republice.
The regulation of brown bullhead - Ameiurus nebulosus (Lesueur, 1819)
Keywords: sumeček americký; sumeček černý; regulace; nepůvodní invazní druh; výskyt; mapování; Brown bullhead; black bullhead; regulation; invasive non-native species; occurrence; mapping