Zhodnocení výkrmu býků na vybrané farmě - Baldík, Rudolf (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním zájmem chovatelů krav bez tržní produkce mléka je produkce kvalitního hovězího masa, udržování krajiny v přirozeném a kulturním stavu a rozvoj venkova. Jednou z priorit u masného skotu je každý rok zdravě odchované tele na jednu krávu. Cílem práce bylo porovnat z hlediska ekonomického výsledku dvě období každé v trvání jednoho roku, kdy v prvním období chovatel vykrmoval býky celoročně senáží a senem a v druhém období již během sezóny zkrmoval zelené krmení. Býčci ve výkrmu jsou z vlastního chovu a zbytek je nakoupen jako odstávčata ve věku 6 - 8 měsíců. Býci jsou vykrmováni do věku cca 24 měsíců. Býci byli rozděleni na 2 skupiny: 1. skupina býků (rok porážky 2012), která byla vykrmena jetelotravní senáží, senem s přídavkem jádra a 2. skupina býků (rok porážky 2014), která byla vykrmena stejně jako skupina v roce 2012, ale v letním období je nahrazena jetelotravní senáž čerstvou jetelotravní pící. Zjištěné výsledky z obou skupin vykrmovaných býků ukazují, že býci vykrmovaní v letní sezóně čerstvou jetelotravní pící, mají lepší přírůstky a dosahují vyšších porážkových hmotností než býci vykrmovaní pouze jetelotravní senáží, za stejnou dobu výkrmu. Výhodou této metody krmení je ekonomická úspora na krmný den.
Evaluation of fattening bulls on selected farm
Keywords: masný skot; výkrm býků; jetelotravní senáž; čerstvá jetelotravní píce; Beef catle; fattening bulls; clover-grass silage; fresh clover-grass forage