Léčebná tělesná výchova jako součást komplexní terapie žen léčících se ze závislosti na alkoholu - Keharová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma této práce zní: "Léčebná tělesná výchova jako součást komplexní terapie žen léčících se ze závislosti na alkoholu." Závislostí na alkoholu trpí v České republice desítky tisíc lidí, z nichž je 25% mužů a 10% žen. V první části bakalářské práce jsou charakterizovány obecné znaky závislosti a alkoholismus jako takový. Hlavní část práce a výzkum jsou zaměřeny na ženský alkoholismus. Výzkum probíhal za spolupráce 5 pacientek, které se léčily ze závislosti na alkoholu v Psychiatrické léčebně Červený Dvůr. Testovaná skupina pacientek byla zkoumána po dobu necelých 3 měsíců. Cílem práce bylo sledování vlivu léčebné tělesné výchovy na fyzické a duševní zdraví abstinujících žen. Byly položeny 3 výzkumné otázky: Zlepší se celková tělesná kondice abstinujících žen po absolvování dvaceti cvičebních jednotek? Budou se abstinující ženy cítit po cvičení psychicky lépe? Ovlivní pravidelné cvičení spánkový režim abstinujích žen? Cvičení se zaměřovala na zlepšení kondice a rovnováhy, relaxační cvičení. Pro zjištění efektu byl použit semistrukturovaný rozhovor se ženami a pozorování. Data byla vyhodnocena kvalitativní obsahovou analýzou. U všech pacientek došlo ke zlepšení tělesné kondice, které záviselo na počtu absolvovaných cvičebních jednotek. S tělesnou zdatností souvisí i rovnovážné schopnosti, které se také více či méně zlepšily. Výsledky dotazníků, jenž pacientky během výzkumu vyplňovaly pro zjištění efektu cvičení na spánek, prokázaly, že cvičení v rámci výzkumu neovlivnilo jejich spánkový režim. Všechny pacientky byly zainstruovány k domácímu cvičení a pokračování v kineziotrapii. Ke zjištění efektu cvičení byla vybrána kontrolní skupina 5 žen léčících se ze závislosti na alkoholu, které se neúčastnily CJ. Na základě kladných odpovědí na první dvě výzkumné otázky a porovnání naměřených hodnot zkoumané skupiny s výsledky kontrolní skupiny je možné potvrdit pozitivní vliv léčebné tělesné výchovy na fyzické i duševní zdraví abstinujících žen. Tato práce bude sloužit jako podklad pro úvahy o pevném začlenění LTV do komplexní terapie žen léčících se ze závislosti na alkoholu.
Physiotherapy as a part of complex therapy of women who are treated from their alcoholism
Keywords: závislost; alkoholismus; ženy; léčebná tělěsná výchova; kondice; rovnováha; spánkový režim; addiction; alcoholism; women; therapeutic physical training; fitness; balance; sleep regime