Přírodní zahrady jako centra biodiverzity modelové území Ledeč nad Sázavou - Sonbergerová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá v první řadě vypracováním literární rešerše, jež se týká problematiky přírodních zahrad v České republice i jinde ve světě. Větší pozornost je věnována především získání informací o jejich biodiverzitě. V praktické části se poté zaměřuje na zpracování informací o nově vzniklé přírodní zahradě v modelovém území Ledeč nad Sázavou a o průběhu jejího vzniku. V této přírodní zahradě byl následně proveden prvotní faunistický průzkum s cílem posoudit její biodiverzitu. Po adekvátním vyhodnocení získaných dat byly výsledky interpretovány v širších ekologických souvislostech biodiverzity antropocenóz.
Natural gardens as biodiversity centres - model area Ledeč nad Sázavou
Keywords: přírodní zahrady; biodiverzita; modelové území; fauna; Natural gardens; biodiversity; the model area; fauna