Výživa v prevenci aterosklerózy a informovanost veřejnosti o této problematice - Hrdina, Jakub (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem výživy k prevenci aterosklerózy a informovaností veřejnosti o této problematice. Byly stanoveny dva hlavní cíle. První hlavní cíl měl za úkol zmapovat informovanost veřejnosti o ateroskleróze, druhým hlavním cílem bylo zmapovat stravovací návyky u stejné populace. Teoretická část popisuje význam výživy pro člověka, jednotlivé výživové komponenty a jejich uplatnění v organismu, současné trendy, výživová doporučení a popis aterosklerózy společně se svými rizikovými faktory. Pro účely praktické části byl zvolen kvantitativní výzkum, metoda dotazování, techniku tvořil dotazník. Vyplnění dotazníků bylo zajištěno přímým kontaktem a elektronickou poštou. Výzkumný soubor tvořili občané starší dvaceti let žijící v městské části Černá za Bory v Pardubicích. Z výsledků práce je patrné, že převážná většina dotázaných nemá přehled o rizikových faktorech, které aterosklerózu způsobují. Více informací mají lidé starší padesáti let a především ti, kteří žijí v rodinách s výskytem této choroby. Z tohoto důvodu je nezbytné neustále informovat širokou veřejnost o této problematice. Využití bakalářské práce je především k dalším studijním účelům.
Nutrition in the prevention of atherosclerosis and public awareness of the problem
Keywords: Výživa; ateroskleróza; rizikové faktory aterosklerózy; Nutrition; atherosclerosis; risk factors of atherosclerosis