Formy regionální kooperace z pohledu podpory produkce - Švehlová, Věra (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce byla charakteristika a zhodnocení činnosti vybrané místní akční skupiny z pohledu produkce. Dále jsem se zaměřila na analýzu této činnosti a zkušenosti s podporou místní produkce. Jako objekt praktického výzkumu jsem si vybrala místní akční skupinu Aktivios, která působí na jižním Plzeňsku. Prostřednictvím dotazníkového šetření náhodně vybraných podnikatelů včetně zemědělců. Většina dotazovaných (68 %) spolupracuje s jinými subjekty při naplňování svého podnikatelského záměru, jedná se z 34 % nejvíce o dodavatelsko-odběratelské vztahy. Zbytek respondentů (32 %) nespolupracuje s žádnými subjekty a jednoznačně o takovou spolupráci ani nemají zájem. Hlavním důvodem nezájmu o takovou spolupráci je fakt, že podnikatelé si chrání know how a obchodní strategii před konkurencí. Dále jsem prováděla dotazníkové šetření u všech podnikatelů včetně zemědělců, kteří jsou členi MAS Aktivios. Zjišťovala jsem důvody vstupu a spokojenost dotazovaných s činností MAS Aktivios. Většina členů měla především zájem o pomoc při zpracování žádosti o finanční podporu pro svoji podnikatelskou činnost. Z odpovědí vyplynulo, že 5 členů z 18 členstvím v MAS nic nezískalo. Většina členů (13) však uvedla, že určitý druh podpory díky členství v MAS obdrželi. Co se týče hypotéz, tak výsledky jsou následující. Hypotéza ''Zkoumaná místní skupina nepodporuje místní produkci'' byla potvrzena. Dále se nepotvrdila hypotéza ''Místní akční skupina se účastní evropské spolupráce podpory produkce''. Hypotézu ''Místní akční skupina propaguje svojí činnost různými prostředky, ale i přesto je informovanost podnikatelského sektoru v daném regionu nízká'' se na základě dotazníkového šetření potvrdila. Poslední hypotézu ''Místní podnikatelé mají zájem o členství v místní akční skupině'' se nepodařilo potvrdit. MAS Aktivios by měla zaktualizovat a doplnit databázi podnikatelů v daném regionu a znovu prověřit možnost regionální značky. V otázce změn, které by chtěli někteří dotazovaní provést, se nejčastěji objevoval nápad zjednodušení přehledu programů. Dalším problém pro podnikatelský sektor je předfinancování projektu. Dále by stála za úvahu změna některých, dle mého názoru téměř nesmyslných a někdy až diskriminačních podmínek poskytnutí dotací, které zcela vyřadí ''ze hry'' ty, kteří se včas nerozhodli a nezorientovali ve spleti podmínek.
Forms of Regional Co-operation in the Light of the Promotion of Production
Keywords: podpora produkce; místní akční skupina; program LEADER; strategický plán LEADER; fondy EU; production support; local action group; LEADER programme; strategic plan LEADER; EU funds