Žaltář římského oficia v proměnách 20. století - Pavlík, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Pro oficium římského ritu v průběhu 20. století postupně vznikly hned dva nové latinské překlady žaltáře, vypracované na základě hebrejského textu: prvním takovým překladem bylo tkzv. "Psalterium Pianum" (1945), připravené z rozhodnutí Pia XII. profesory Papežského biblického institutu; druhým byl překlad vyhotovený v rámci liturgické reformy Druhého vatikánského koncilu, který obsahuje Liturgia horarum (1971, 1985). První část práce mapuje vznik a recepci těchto překladů, druhá na příkladu vybraných žalmů demonstruje jejich charakter a srovnává je. Končí vyhodnocením zjištěných změn a posunů významu mezi jednotlivými latinskými verzemi. Jak nové překlady žalmů změnily smysl toho, co se církev v liturgii hodin modlí?
20th Century Latin Psalter Translations for the Roman Divine Office
Keywords: žalmy; žaltář; liturgie hodin; liturgická reforma; Psalterium Pianum; Liturgia horarum; Nova Vulgata; psalms; psalter; Liturgy of the Hours; liturgical reform; Psalterium Pianum; The Pian Psalter; Liturgia horarum; Nova Vulgata