O divadle. Analýza samizdatového sborníků druhé poloviny 80. let 20. století - Slabá, Andrea (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje analýze pěti čísel samizdatového časopisu O divadle, který vycházel mezi roky 1986-1989. Práce zařazuje časopis do dobového kontextu divadelního tisku, kde zároveň ukazuje jeho výjimečné postavení. V dalších kapitolách rozebírá formální provedení časopisu, redakční složení a jednotlivé rubriky. Obsahová analýza a interpretace článků se zaměřuje na teoretické a literárně-kritické příspěvky jako reprezentace dobové řeči samizdatu, jejíž institucionalizovaná praxe směřovala k navrácení české literatury do evropských vazeb a v závěru osmdesátých let usilovala i o sjednocení kulturního prostoru oficiální a neoficiální kultury.
About the Theater. Analysis of the samizdat periodical of the second half of the 1980s
Keywords: samizdat; divadelní kritika; české divadlo 80. let 20. století; O divadle; Karel Kraus; samizdat; theater criticism; Czech theater of the 1980s; About the theater; Karel Kraus