Účetní závěrka a její využití managementem podniku - Špánková, Michala (Jihočeská univerzita, 2018)
Účetní jednotky jsou poviny vést účetnictví podle platných zákonů, vyhlášek a stantardů, aby na konci každého účetního období mohly sestavit účetní závěrku, která bude poskytovat věrný a poctivý obraz o účetnictví a finanční situaci podniku. Pokud si účetní jednotka může vybrat z více účetních metod, vybere si takovou, která bude co nejlépe popisovat skutečnost. Vrcholem práce každé účetní je sestavit správně a včas účetní závěrku, která se skládá vždy z rozvahy, výkazu zisku a ztráty a přílohy. Některé účetní jednotky mohou dobrovolně nebo musí povinně sestavit i přehled o peněžních tocích (cash flow) a přehled o změnách vlastního kapitálu. Všechny tyto výkazy/přehledy jsou zahrnuty v účetní závěrce a musí se povinně zveřejňovat v obchodním rejstříku. Výkazy poskytují informace o finanční a majetkové struktuře dané účetní jednotky. Jsou důležitým zdrojem informací pro všechny zainteresované osoby. Management podniku potřebuje mít informace o finančním stavu podniku, aby mohl vykonávat správná rozhodnutí a také aby mohl porovnávat své účetní výkazy s konkurencí. Dalšími uživateli účetní závěrky mohou být banky, věřitelé, akcionáři, zaměstnanci a obchodní partneři, kteří také využívají účetní závěrku pro potřeby různých analýz. Účetní výkazy jsou zásadním dokumentem, kterým vrcholí účetní práce v účetní jednotce za dané účetní období. Výkazy se zabývají pohledem na podnik jako celek, analyzují široké spektrum informací o finanční a majetkové situaci podniku. Výsledný dokument účetní závěrky poskytuje informace s vypovídací schopností pro své uživatele, kterými mohou být akcionáři, resp. společníci, věřitelé, banky, burzy, stát a široká veřejnost. Cílem této diplomové práce je analýza účetních výkazů a jejich vypovídací schopnosti v konkrétní účetní jednotce. K dosažení stanoveného cíle bude proveden podrobný rozbor rozvahy a výkazu zisku a ztráty za určité období. Následně budou použity metody z finanční analýzy, které podrobněji rozeberou významné položky z těchto výkazů. Na danou účetní jednotku bude aplikován jeden bankrotní a jeden bonitní model, aby se zjistila finanční situace podniku a jeho finanční zdraví. V poslední části diplomové práce budou využity tři detekční modely z kreativního účetnictví k identifikaci možné manipulace s účetními daty. Na závěr se všechny zjištěné poznatky sepíší do uceleného shrnutí a budou navržena případná doporučení pro management podniku.
The financial statements and their use by company management
Keywords: účetní závěrka; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; finanční analýza; bankrotní a bonitní modely; kreativní účetnictví; accounting statements; balance sheet; profit and loss statement; accounting entity; financial analysis; bankruptcy and financial health models; creative book-keeping