Podíl jednotlivých sociálních a edukačních faktorů na informovanosti žáků 9. tříd na základních školách v Českém Krumlově o pohlavně přenosných chorobách - Březková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Pohlavně přenosné choroby jsou v dnešní době velice rozsáhlým problémem, jehoţ prevenci se ne vţdy věnuje dostatečná pozornost. Svou bakalářskou práci jsem proto zaměřila na téma Podíl jednotlivých sociálních a edukačních faktor? na informovanosti ţák? 9. tříd na základních školách v Českém Krumlově o pohlavně přenosných chorobách. Jednou z podmínek zvyšování účinnosti prevence těchto chorob je znalost podílu jednotlivých edukačních a sociálních faktor?, které ve vztahu k těmto nemocem ovlivňují u ţák? osvojování vědomostí a vznik a utváření postoj?. Cílem práce je posoudit podíl jednotlivých edukačních činitel? (škola, rodina, média, vrstevnické skupiny) na vzniku a rozvíjení informovanosti ţák? na základních školách v Českém Krumlově o pohlavně přenosných chorobách. Současně jde o hledání rezerv v kvalitě edukačního p?sobení jednotlivých činitel?. Podíl školy, rodiny, médií a ostatních činitel? na osvojování vědomostí a utváření postoj? k rizik?m pohlavně přenosných chorob byl zjišťován kvantitativní metodou. Oslovena byla reprezentativní cílová skupina ţák? 9. tříd českokrumlovských základních škol formou anonymních dotazník?. Zároveň byly rozdány speciálně vytvořené dotazníky pro pedagogy. Ţáci se nejvíce informací o pohlavně přenosných chorobách dozvídají ve škole, ale jejich postoje k tomuto tématu nezanedbatelně ovlivňuje rodina, kamarádi a média. Tato bakalářská práce m?ţe přispět jako zdroj aktuálních informací o sledované problematice k prohloubení odborných znalostí učitel? základních škol, pracovník? v oblasti ochrany veřejného zdraví i rodič?, kteří se na prevenci pohlavně přenosných chorob podílejí.
Shares of Particular Educational Factors on the Awareness of Pupils in the 9th Grade in Primary School in Český Krumlov on the Topic of Sexually Transmitted diseases.
Keywords: Informovanost; Sexuální výchova; Prevence; Dospívání; Pohlavně přenosné choroby; Awareness; Sex education; Prevention; Adolescence; Sexually transmitted diseases