Tvorba a údržba doprovodných liniových výsadeb na Pacovsku. - Šimsová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývala problematikou výsadby, ekonomiky a začleněním alejí do krajiny. Cílem práce bylo zhodnocení ekonomiky výsadeb nových alejí, úspěšnosti jejich výsadby, začlenění do krajiny, estetiky a zdravotního stavu v porovnání s předpoklady uváděnými v literatuře. Bylo sledováno šest modelových alejí, které byly vybrány zejména s ohledem na věkovou strukturu tak, aby bylo možno ověřit základní předpoklady této práce. Aleje byly sledovány z hlediska zdravotního stavu, estetiky, začlenění do krajiny a ovlivnění těchto charakteristik lidskou činností. Založení nových alejí bylo podrobně posouzeno z ekonomického hlediska.
Creation and maintenance of the line plantings in Pacovsko.
Keywords: alej; strom; cesta; pohledová linie; ekonomika výsadeb; alley; tree; path; visible line; economy of planting