První pomoc v učivu biologie na SŠ - Šimková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo provést didaktický rozbor tématu První pomoc v učivu biologie na SŠ a vytvořit projekt, který se zaměřuje na výuku první pomoci. Projekt nabízí učitelům možnost, jak postupovat při výuce první pomoci. V kapitole teoretická východiska je zmíněna problematika první pomoci v osnovách a učebnicích biologie, dále je zpracována historie první pomoci a vyučovací metody vhodné pro výuku první pomoci. Tato část se zaměřuje na různé didaktické metody používané v průběhu projektu, především na aktivizující metody a na metody slovní. Hlavní částí diplomové práce je návrh projektu, který se skládá ze čtyř částí: teoretická příprava, nácvik první pomoci, nácvik první pomoci za použití situačních metod, soutěž s testem. Během projektu si studenti osvojí základní dovednosti, sloužící ke správnému postupu při ošetřování poranění a úrazů. Součástí práce jsou přílohy, v nichž se nachází ukázka zadaného testu, ukázka vypracovaného testu, grafy úspěšnosti studentů v testu a fotografie pořízené při realizaci projektu.
First aid in the biological curriculum at secondary schools
Keywords: první pomoc; projekt; first aid; project