Zámek Bechyně - stavební historie a výzdobné prvky - Návratová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce dokumentuje stavební vývoj bechyňského zámku. Autorka představí podrobněji tři hlavní etapy tohoto sídla jak z hlediska majetkových poměrů, tak stavební činnosti. První část práce nastiňuje prvotní osidlování tohoto ostrohu v době bronzové až po zánik přemyslovského hradu na konci 13. století. Druhou částí je popis hradu, o kterém není mnoho záznamů, ale objevují se zde čtyři výrazné stavby kostel svatého Jiří, špýchar, opevnění města a hradu a v neposlední řadě nejvýznamnější dochovaná místnost Stromový sál. V třetí kapitole se autorka věnuje největší přestavbě panství, které proběhlo v letech 1580 až 1592. Zadavatelem této přestavby byl Petr Vok z Rožmberka a autorem Baldassar Maggi.
Castle Bechyně - building history and decorative elements
Keywords: zámek Bechyně; W. Rosskopf; Stromový sál; W. Rosskopf; renesance; Petr Vok; castle Bechyně; W. Rosskopf; Tree hall; W. Rosskopf; Renaissance; Petr Vok