NADANÉ DÍTĚ NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE - Foitová, Klára (Jihočeská univerzita, 2013)
Má bakalářská práce na téma nadané dítě na základní škole se skládá z části teoretické a části výzkumné. V teoretické části jsem se zaměřila nejprve na obecnou charakteristiku pojmu nadání, poté na formy nadání a identifikaci nadaného dítěte. V dalších kapitolách se konkrétně zabývám metodami, které napomáhají nadané dítě rozpoznat. Dalším zajímavým tématem v mé práci je pojednání o nadaných dětech s nějakým handicapem, tedy o tzv. "dvojitě nadaných dětech". Cílem mé práce je zjistit, jak s nadanými dětmi pracovat jak ve školním, tak i v domácím prostředí, proto jsem tomuto tématu věnovala další kapitoly. Kromě podpory a rozvoje nadání, které probíhá ve škole a doma, jsou také důležité mimoškolní aktivity, které může nadané dítě navštěvovat. Jimi jsem se zabývala na závěr teoretické části mé práce. Výzkumná část pak zahrnuje tři kazuistiky týkající se tří nadaných chlapců, z nichž jedna má autobiografický podtext, když jsem do jedné kazuistiky zařadila i mého syna. Tyto tři případy se v mnohém sobě podobají, jelikož jsou zde patrné některé ze základních charakteristik nadaného dítěte, ale samozřejmě se od sebe i značně liší vzhledem k jedinečnosti dětí, resp. nadaných dětí.
Gifted Child on the Grade School