Historický vývoj nefrologického ošetřovatelství a potřeba ošetřovatelského standardu v oboru - Kesziová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2010)
Ošetřovatelská péče v nefrologii s sebou přináší určitá specifika jak pro nemocného samotného, tak pro ošetřující personál. Pro každého člena multidisciplinárního nefrologického týmu, který se spolupodílí na identifikaci a uspokojování bio-psycho-sociálních a spirituálních potřeb dialyzovaných pacientů, by mělo být poskytování kvalitní ošetřovatelské péče a zajištění bezpečnosti nemocných samozřejmostí. Aby mohla být ve zdravotnickém zařízení poskytována kvalitní péče, je nezbytné stanovit profesní úroveň kvality, neboli zavést procesuální ošetřovatelské standardy na národní úrovni pro všechna dialyzační střediska. Cílem diplomové práce bylo zmapovat historické mezníky v rozvoji nefrologického ošetřovatelství v České republice (v bývalém Československu) od jejich počátku až po současnost. V jednotlivých dílech teoretické části práce jsou popsány různé kontexty problematiky ošetřovatelství (historický, legislativní, společenský, vztahový, vzdělanostní) a jejich vzájemné interakce. Práce je dále zaměřena na zjištění důležitosti aspektů ovlivňujících kvalitu poskytované ošetřovatelské péče v nefrologii a provedení analýzy využívání a dodržování stávajících lokálních ošetřovatelských standardů na jednotlivých dialyzačních střediscích na území Česka. Dalšími cíli práce byly zjištění míry spokojenosti s existujícími národními standardy pro nefrologickou ošetřovatelskou praxi a vytvoření návrhu národního procesuálního standardu ošetřovatelské péče poskytované dospělým hemodialyzovaným pacientům. K získání dat byl použit tzv. ‚qsmíšený výzkum''. Praktická část nabízí v závěrech kvantitativního výzkumu pro mnohá fakta vysvětlení potvrzením či vyvrácením hypotéz, vzešlých z výzkumu kvalitativního. Ošetřovatelský výzkum byl prováděn metodou dotazníkového šetření na dialyzačních střediscích v České republice. Respondentkami byly vedoucí sestry - manažerky ošetřovatelské péče pracující na těchto odděleních. Další metodou výzkumu byly rozhovory se zástupci největší profesní organizace sester - České asociace sester. Z výsledků šetření jednoznačně vyplynula potřeba zavedení národních procesuálních standardů ošetřovatelské péče v nefrologické praxi. Pojmenování stávajícího stavu je prvním krokem pro jeho zlepšení. Cestou ze současné situace je vytvoření národních rámcových procesuálních standardů pro jednotlivé oblasti péče o nefrologické pacienty a následné uvedení do klinické praxe na všech dialyzačních střediscích v České republice. Součástí diplomové práce je vytvořený návrh národního procesuálního standardu ošetřovatelské péče o dialyzovaného pacienta s akutním nebo permanentním centrálním žilním katétrem (CŽK). Tento standard by mohl sloužit jako vzor pro tvorbu dalších národních standardů ošetřovatelské péče v nefrologii.
Historical development of nephrology nursing practice and the need of standards in this field
Keywords: Historický vývoj; nefrologické ošetřovatelství; osobnosti; potřeby; standardy; vzdělávání v nefrologii; Education in Nephrology; Historial Devenlopment; Nephrology Nursing; Needs; Personalities; Standards