Metodika výuky ručního programování v řídicím systému HEIDENHAIN se zaměřením pro frézování - Betlach, Pavel (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je vytvořit výukový text, pro výuku programování a seřízení CNC frézovacího stroje vybaveného systémem Heidenhain. Teoretická část má za cíl úvod do CNC strojů - frézování. Praktická část má za cíl vysvětlit základní programování v HEIDENHAIN iTNC640 programování na výukových panelech od firmy HEIDENHAIN. Součástí této práce jsou vzorové technické výkresy, ke kterým jsou přiděleny výrobní programy s komentovaným řešením na CNC frézku. Doufám a pevně věřím, že tato bakalářská práce se bude hodit samoukům, účastníkům rekvalifikačních kurzů a také učitelům odborných škol a jejich studentům, budoucím programátorům, obsluze CNC techniky a také studujícím oborům všeobecné strojírenské výroby.
Methodology for teaching manual programming in the HEIDENHAIN control system with a focus on milling
Keywords: CNC frézka; Heidenhain; FK cykly; korekce; nástroj; obrábění program; obrys; panel; podprogram; posuv; SL cykly.; CNC milling machine; Heidenhain; FK cycles; correction; tool; mechining; program; outline; panel; subprogram; feed; SL cycles.