Quasimodo et Triboulet, deux personnages romantiques de Victor Hugo (étude comparative) - Dvořáková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem práce je porovnání dvou literárních postav romantického autora Victora Huga. Přesněji jde o analýzu postavy Quasimoda z románu Chrám Matky Boží v Paříži a Tribouleta z tragédie Král se baví. Teoretická část je věnována romantismu obecně, dále pak jeho kontextu, estetice, romantickým představitelům, zvláště pak Victoru Hugovi. V závěru teoretické části je řeč nejprve o literární postavě obecně, dále pak o postavě románové a dramatické a úplně na závěr této části je představena romantická postava a některé její příklady. Součástí práce je také stručné představení děje románu Chrám Matky Boží v Paříži a tragédie Král se baví.
Quasimodo and Triboulet, Victor Hugo´s two romantic characters (comparative study)
Keywords: Romantismus; Quasimodo; Triboulet; Victor Hugo; Chrám Matky Boží v Paříži; Král se baví; Romanticism; Quasimodo; Triboulet; Victor Hugo; The Hunchback of Notre-Dame; The King Has Fun