Specifika ošetřovatelské péče u dítěte se zánětem středního ucha - Kanděrová, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Současný stav: Výzkumné šetření se věnuje kromě problematiky ošetřovatelské péče i oblastem, které s onemocnění zánětu středního ucha přímo souvisí. Mezi tyto oblasti byly zařazeny diagnostické postupy, etiologie onemocnění, léčba i prevence. Zánět středního ucha se většinou rozvíjí u zánětů dýchacích cest. Zánět středouší má několik komplikací, které mohou narušit zdravý vývoj dítěte. K těmto komplikacím patří poruchy sluchu a poruchy řeči. Cíl práce: Cílem práce bylo popsat specifika ošetřovatelské péče o dítě se zánětem středního ucha a vyhodnotit znalosti sester v oblasti problematiky tohoto onemocnění. Metodika a výzkumný vzorek: Pro výzkumné šetření byl zvolen kvalitativní výzkum, kterého bylo dosaženo technikou nestandardizovaných rozhovorů celkem s osmi sestrami pracujícími u lékaře pro děti a dorost, ve specializovaných ordinacích ORL a na lůžkovém dětském oddělení v nemocnici. Výběr výzkumného vzorku sester byl záměrný. Analýza získaných dat probíhala prostřednictvím otevřeného kódování metodou "tužka a papír". Výsledky byly interpretovány technikou "vyložení karet". Výsledky: Mezi specifika ošetřovatelské péče o děti se zánětem středního ucha patří: udržování čistoty zvukovodu ucha i dýchacích cest včetně nosu, sledování celkového stavu dítěte, sledování sekretu ze zvukovodu. Dále pak asistence sestry během diagnostického, terapeutického a léčebného procesu i plnění intervencí u ošetřovatelských diagnóz. Mezi ošetřovatelské diagnózy, které jsou stanoveny u dětí se zánětem středního ucha, patří: akutní bolest (00132), neefektivní průchodnost dýchacích cest (00031), hypertermie (00007) nebo riziko infekce (00004). Sestry z dětského oddělení se dobře orientují ve všech oblastech péče o dítě se zánětem středního ucha (charakteristika onemocnění, patogeneze, léčba, prevence a komplexní ošetřovatelská péče). Dle výpovědí oslovených sester je zřejmé, že mezi jejich stěžení činnosti v primárně preventivní péči patří včasná identifikace prvotních příznaků zánětu středouší u dětí a edukace rodičů o prevenci tohoto onemocnění. Sestry pracující u specialistů prokázaly zcela logicky dobré znalosti specifických léčebných výkonů, jako je aplikace léčiva do zvukovodu nebo paracentéza. Sestry na lůžkových odděleních nemocnic se v rámci ošetřovatelského procesu o dítě se zánětem středního ucha zaměřují na plánování a realizaci komplexní ošetřovatelské péče o dítě s tímto onemocněním. Závěry a doporučení pro praxi: Oslovené sestry mají dobré znalosti o ošetřovatelské péči o děti se zánětem středouší. Nedílnou součástí jejich kompetencí je edukace a zapojení rodičů do léčby a prevence zánětu středního ucha dětí. Součástí práce je návrh doporučení, která se týkají včasného rozpoznání prvních příznaků zánětu středouší u dětí, a prevence jejich opakovaní.
The specifics of nursing care in a child with a middle ear inflammation
Keywords: zánět středního ucha; dítě; dýchací cesty; ošetřovatelská péče; sestra; middle ear inflammation/ medial inflammation; a child; nursing care; a nurse