K čemu je dobré dívat se na rybníky z (velké) výšky - Duras, Jindřich; Potužák, Jan; Brom, Jakub; Nedbal, Václav (Český rybářský svaz, 2020)
Rybníků máme v Česku spoustu a chápeme je jako jakési národní bohatství, na které můžeme být hrdí. To je krásné pomyšlení. Jakmile se ale začneme dívat na otázku přínosu rybníků pro naši krajinu blíže, zjistíme, že věc je složitější. Rybníky mají například obdivuhodnou a užitečnou schopnost znečišťující látky rozkládat a zadržovat. Na druhé straně ale také mohou samy do vodního prostředí nějaké znečištění dodávat. Tedy ne úplně samy, ale buď zprostředkovaně znečištění například z odpadních vod nebo jako důsledek příliš intenzivního obhospodařování.
Keywords: sinice, družicové snímky, koncentrace chlorofylu