Růst nohy u dětí ve věku 6-15 let.\\Doplňující sonda k 6. celostátnímu výzkumu dětí a mládeže České republiky 2001. - Pavlečková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce je zaměřena na problematiku růstu a vývoje dětí České republiky ve věku 6 - 15 let. Data o růstu a vývoji dětí jsou zjišťována v rámci celostátních antropologických výzkumů dětí a mládeže. Zde se jedná o doplňující sondu k 6. celostátnímu antropologickému výzkumu 2001, která zjišťuje 4 tělesné rozměry u dětí: tělesnou výšku, tělesnou hmotnost, délku nohy a šířku nohy. Veškeré získané údaje a data byly zanášeny do dotazníků, speciálně připravených pro 6. CAV. Poté byla naměřená data uložena, roztříděna, provedla se kontrola a statistické zpracování. Ze základních tělesných rozměrů byly ještě vypočítány indexy: BMI, index délky nohy k tělesné výšce, index šířky nohy k tělesné výšce a délkošířkový index chodidla. Výsledky statistického zpracování naměřených dat pak byly zaneseny do tabulek a grafů, a srovnány s literárními údaji.
Growth of the foot in children aged 6 - 15 years. (Probe to the 6th nationwide anthropological survey of children and adolescents in the Czech Republic 2001.)
Keywords: 6. celostátní antropologický výzkum; tělesná výška; tělesná hmotnost; délka nohy; šířka nohy; BMI; index délky nohy k tělesné výšce; index šířky nohy k tělesné výšce; délkošířkový index chodidla; The 6th National Anthropological Survey; body height; body weight; foot length; foot width; BMI; index of foot length to body height; index of foot width to body height; foot length-to-width index