Vývoj pozemkových úprav na území ČR - Hiršová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá historií pozemkových úprav na území České republiky. Vysvětluje formy a procesy pozemkových úprav v jednotlivých obdobích. V historickém kontextu poukazuje na nutnost a potřebu jejich realizace. Jsou vždy odrazem politických a hospodářských poměrů. Postupně jsou rozebrány pozemkové úpravy od starověku až po současnost. Je zde pojednáno o průběhu kolonizace na našem území, reformách, scelování pozemků, kolektivizaci zemědělství a socializaci vesnice, a také o současném provádění pozemkových úprav. Součástí práce je zahrnutí legislativy, která je nezbytná pro tento obor.
Development of Land Adjustment in the Czech republic
Keywords: Pozemková úprava; historie; kolonizace; raabizace; reforma; scelování; kolektivizace; restituce.; Land adjustment; history; colonisation; raabisation; reform; land consolidation; collectivisation; restitution.