Výchovné metody v náhradní rodinné péči. Nastavování limitů a používání trestů v pěstounské péči. - Šáchová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou výchovných metod používaných v náhradní rodinné péči, konkrétně v pěstounské péči. Cílem je zjistit, jaké metody jsou používány v pěstounských rodinách vzhledem ke specifickým potřebám přijímaných dětí, jakým způsobem pěstouni nastavují dětem limity a zda používají tresty jako výchovný prostředek. Výsledkem je obraz výchovných postupů používaných v pěstounské péči s důrazem na potřebu limitů a možnost používání trestů. V práci je zvažována vhodnost konkrétních výchovných metod v pěstounské péči a možnosti podpory pěstounských rodin ze strany institucí zainteresovaných v péči o děti svěřené do náhradní rodinné péče.
Educational methods in substitute family care. Setting limits and using punisments in foster care.
Keywords: rodina; rodičovství; poruchy rodiny a rodičovství; náhradní rodinná péče; pěstounská péče; limity; tresty; výchova bez trestů; family; parenting; family and parenting disorders; substitute family care; foster care; limits; punishments; education without punishment