...moje srdce nelétá. Jiří Orten v knižní ilustraci. - Kolářová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce s tématickým názvem ,, moje srdce nelétá'' Jiří Orten v knižní ilustraci se zabývá básnickou tvorbou Jiřího Ortena v konfrontaci s výtvarným doprovodem (tj. knižní ilustrace) vytvořeným k jeho poezii. V teoretické části je uveden životopis a dílo Jiřího Ortena jako podstatný klíč pro pochopení souvislostí jeho básnické tvorby pro následnou interpretaci ilustrací, tvorby daných ilustrátorů a jejich výtvarných přístupů. Pro hlubší uchopení problematiky ilustrátorské tvorby k Ortenově poezii je uveden i rozhovor s konkrétním ilustrátorem Jaroslavem Šerých, coby autorem ilustrací k Ortenovým básnickým sbírkám. V praktické části diplomové práce jsou vytvořeny autorské soubory ilustrací k volnému výběru Ortenovy poezie. Finální verze souborů ilustrací jsou provedeny v konečném typografickém řešení. Cílem této diplomové práce bylo vytvoření ilustrací volně inspirovaných Ortenovou poezií společně s vytvořením autorské výpovědi o uměleckém přístupu ilustračních cyklů. Součástí praktické diplomové práce jsou rozsáhlé přílohy s názornými ukázkami dokumentace umělecké tvorby.
...my heart does not fly. Jiří orten in book illustration.
Keywords: Jiří Orten; knižní ilustrace; Karel Demel; Eliška Konopiská; Jan Kotík; Arnošt Paderlík; Přemysl Rolčík; Romana Rotterová; Pavel Sivko; Alexandra Švolíková; Jitka Vrbová; rozhovor s Jaroslavem Šerých; autorské ilustrace; Jiří Orten; book illustration; Karel Demel; Eliška Konopiská; Jan Kotík; Arnošt Paderlík; Přemysl Rolčík; Romana Rotterová; Pavel Sivko; Alexandra Švolíková; Jitka Vrbová; interview with Jaroslav Šerých; author's illustration