Drogový záchyt - Režná, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá drogovou problematikou z toxikologického hlediska. V teoretické části je shrnuta historie, stručný přehled a charakteristika jednotlivých skupin drog, dále je v teoretické části popsáno působení nox (drog) v organismu a možnosti jejich stanovení jednotlivými analytickými metodami. V problematice abúzu drog je jako první metodou proveden imunochemický screening (záchyt). Imunochemické screeningové metody slouží k vytřídění negativních a pozitivních vzorků drog, neumožňují nám přesně identifikovat vzorek. Jedná se o metody nespecifické a je nutné tuto pozitivitu či negativitu záchytu potvrdit či vyvrátit dalšími analytickými metodami. Této problematice je věnována praktická část, ve které se zabývám jednotlivými toxikologickými metodami, prováděnými v Laboratoři klinické chemie (toxikologické laboratoři) Nemocnice České Budějovice, a.s. za rok 2007. Cílem práce je srovnání výsledků jednotlivých vyšetření a zda jednotlivé záchyty prokázali či vyvrátili požití drogy.
Drugs screening
Keywords: Droga; Hmotnostní spektrometrie; Imunochemický screening; Chromatografie; Metoda GC {--} MS; Screening (záchyt); Toxikologická analýza; Drug; Mass spectrometry; immunochemical screening; Chromatography; GC-MS method; Screening; Toxicological analysis