"Baťova dálnice": Retrospektivní hodnocení potenciálních dopadů nerealizovaného dopravní projektu na rozvoj území Československa - Tkaný, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce bylo pokusit se z dostupných dat analyzovat potenciální dopady nerealizovaného dopravního projektu (tzv. Baťovy dálnice) na území Československa. Studované území bylo omezeno na oblast dnešní České republiky. Z dostupných dat, která byla zpracována v prostředí geografických informačních systémů, byly vytvořeny analýzy dopravní dostupnosti předem definovaných regionálních center a analýza ekonomického dopadu výstavby této stavby na ekonomicky aktivní obyvatelstvo, v porovnání s trasou současné dálnice D1. Výsledky analýz byly zpracovány do přehledných map, na jejichž základě bylo dosáhnuto závěru, že výstavba Baťovy dálnice by pro časovou dostupnost regionálních center neznamenala takové zlepšení, jaké by bylo možné při odlišném trasování této stavby. S ohledem na tento problém dopadly obdobně i výsledky ekonomického vlivu stavby, kdy v porovnání se zmíněnou D1, nedosahovala Baťova dálnice takových hodnot.
"Batova dalnice": Retrospective assessment of the potential impacts of an unrealized infrastructure project on the development of Czechoslovakia
Keywords: regionální rozvoj; dálnice; akcesibilita; čas; Baťa; regional development; highway; accessibility; time; Bata