Zmapování znalostí laické veřejnosti o předlékařské první pomoci - Váchová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou znalostí poskytování první pomoci u laické veřejnosti. Její teoretická část je zaměřena na základní aspekty problematiky první pomoci. V praktické části jsou přehledně zpracovány výsledky provedeného výzkumu, které jsou následně komentovány a hodnoceny v diskuzi. Výzkumný soubor byl tvořen osobami v produktivním věku. Pro získání dat byl použit kvantitativní výzkum, realizovaný metodou dotazování, prostřednictvím techniky dotazníku. Na základě jeho vyhodnocení byly potvrzeny či vyvráceny předem stanovené hypotézy. Tyto hypotézy byly statisticky ověřeny. Z výzkumu vyplývá, že úroveň znalostí laické veřejnosti není dostatečná.
Mapping of Knowledge of the General Public about First Aid.
Keywords: neodkladná resuscitace; první pomoc; záchranná služba; laická veřejnost; ohrožení života; cardiopulmonary resuscitation; first aid; ambulance service; general public; life-threatening