Historie vzdělávání v obci Volduchy do roku 1965 - Čarnogurská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá počátky a historickým vývojem elementárního vzdělávání v obci Volduchy od konce 18. století do roku 1965. Shrnuje a analyzuje dostupné regionální prameny. První kapitola se věnuje historii obce Volduchy. Další kapitoly sledují změny v pedagogickém sboru, stavy žactva, náboženské vyznání, organizaci výuky, mimoškolní aktivity, četné oslavy, významné události, sbírky i využívání školní budovy. Práce se také zaměřuje na vliv historických událostí a politických změn na školství.
The history of education in the village of Volduchy until 1965
Keywords: historie vzdělávání; obecná; národní a základní škola; výuka; žáci; učitelé; slavnosti; události; mimoškolní aktivity; Volduchy; history of education; general; national and elementary school; curriculum; pupils; teachers; celebrations; events; extracurricular activities; Volduchy