Využití mezikrajské a mezinárodní pomoci sil a prostředků záchranných složek při povodních - Svoboda, Radek (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá využitím mezikrajské a mezinárodní pomoci sil a prostředků záchranných složek při povodních. První část popisuje legislativní podmínky, koordinaci, kapacity, monitorovací prostředky a informační nástroje v České republice, Evropské unii a OSN. Druhá část obsahuje případové studie povodní v Srbsku, Bosně a Hercegovině a Chorvatsku 2014 a v České republice 2002. Tyto studie jsou zaměřeny na reakci mechanismů civilní ochrany EU. Další část práce popisuje a srovnává tři moduly vysokokapacitního čerpání. Cílem poslední části je navržení optimalizace umístění modulů v Evropské unii.
Use of interregional and international aid forces and means of rescue services during floods
Keywords: povodně; záchranný odřad; legislativa civilní ochrany EU; moduly civilní ochrany; síly a prostředky pro záchranné práce; floods; the rescue team; EU Civil Protection legislativ; Emergency Response Capacity; EU Civil Protection modules