Výkonové a programové rozpočtování na úrovni územní samosprávy. - Hampelová, Anna (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce je objasnit problematiku programového a výkonového rozpočtování na úrovni územní samosprávy. Na základě dostupných materiálů získat poznatky a zkušenosti ze zahraničí, kde jsou již tyto metody od padesátých let minulého století zaváděny, na základě praxe a zkušeností vyhodnocovány a realizovány změny a opatření, která vedou ke zkvalitnění rozpočtového procesu, větší průhlednosti hospodaření a k lepší alokaci zdrojů. Práce je dále zaměřena na získání poznatků a zkušeností se zaváděním a realizací programového a výkonového rozpočtování v zahraničí a na základě celkového vyhodnocení pak nastíněno, jak by mohlo být programové a výkonové rozpočtování realizováno v našich podmínkách. U konkrétních, vybraných územních samosprávných celků bylo snahou najít prvky využívání metod programového a výkonového rozpočtování. Definovat další možnosti, jak rozpočtové systémy našich územních samospráv vylepšit, zdokonalit, prosadit v nich výkonové a programové rozpočtování a zajistit větší průhlednost hospodaření a co nejlepší alokaci zdrojů.
Performance and program budgeting on the level of municipal authorities
Keywords: Územní samospráva; veřejný rozpočet; rozpočtové zásady; rozpočtový proces; metody rozpočtování; programové a výkonové rozpočtování; metoda nulové základny; metoda programového rozpočtování; efektivní a hospodárná alokace; Municipal authorities; a public budget; budget principles; a budget process; methods of budgeting; program and performance budgeting; Zero-Based Budgeting ? ZBB; Planned Programmed Budgeting System ? PPBS; efficient and economical allocation