Pozitivní diskriminace - Budínová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce je získat z literatury informace o způsobech pozitivní diskriminace používaných v USA a zjistit, zda jejich dopad na vzdělanost a zaměstnanost menšin je adekvátní vynaloženým nákladům. Porovnat situaci menšin v USA se situací Romů v ČR, nalézt jejich specifika a zjistit, jak by se dala tamější afirmativní akce realizovat u nás. Zjistit pomocí dotazníku, jaké mají Romové požadavky na vzdělání svých dětí a zda by uvítali nějaké zvýhodnění. Navrhnout další možné způsoby afirmativních akcí, které by v naší současné situaci mohly přinést výsledky v podobě zvýšení romské vzdělanosti a zaměstnanosti.
Affirmative action