Integrace paraplegiků do společnosti - Kadlečková, Petra (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma předložené bakalářské práce zní:''Integrace paraplegiků do společnosti''. Teoretická část práce mapuje současný stav dané problematiky z více úhlů pohledu. Soustřeďuje se na ucelenou rehabilitaci a popis jednotlivých jejích složek např. léčebnou rehabilitaci, sociální rehabilitaci, pedagogickou rehabilitaci a rehabilitaci pracovní. V dalších částech je stručně rozebrána role ergoterapie a psychoterapie nejen v rehabilitačních zařízeních. Jedna z kapitol práce je věnována podstatnému procesu začleňování paraplegiků zpět do společnost, tj. socializaci a integraci. Po ní následují kapitoly, které se zabývají rozkrytím skutečností souvisejících s psychologií v životě osob s tělesným postižením a významem pohybu a sportu v jejich životě. V textu také najdeme odkaz na různé možnosti zaměstnávání handicapovaných spoluobčanů a využití např. počítačů při jejich opětovném začleňování do pracovního prostředí. Také na problematiku sociálních služeb je v práci pamatováno. Pro zhodnocení významu dlouhodobé rehabilitační péče jsou v praktické části práce analyzovány dotazníky, které byly vyplněny samotnými paraplegiky.
Integration of paraplegics in society
Keywords: adaptace; integrace; paraplegik; socializace; ucelená rehabilitace; adaptation; integration; paraplegic; socialization; compact retrieval