Výukový program péče o chrup pro ţáky na 1. stupni ZŠ - Schreiberová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na dentální hygienu u dětí na 1. stupni ZŠ, součástí práce je vytvoření výukového programu a jeho uvedení do praxe. V současné době se stále více hovoří o významu dentální hygieny. Zubním kazem trpí velké mnoţství lidí. Orální zdraví souvisí s celkovým zdravím jedinců. Proto se bakalářská práce zaměřuje na děti na 1. stupni základních škol. V tomto věku je totiţ velmi důleţité získat správné návyky. V teoretické části se práce zabývá stomatologií a jejím dělením, anatomií chrupu, onemocněním parodontu, výţivovým doporučením, prevencí a také pomůckami dentální hygieny a problematikou dětí ve stomatologii. Dětský pacient vyţaduje jinou péči a přístup neţ dospělý. Praktická část je vytvořena na základě dotazníkového šetření, kdy dotazníky byly podkladem pro grafickou část. Výsledky dotazníku mají vypovídat o úrovni dentální hygieny a znalostí o ní.
Educational programme of dental care for primary school
Keywords: dentální hygiena; zuby; zubní kaz; mladší školní věk; prevence; zubní zdraví; dentální lékař; dentální hygienistka; dental health; teeth; tooth decay; early school age; prevention; dental health; dentist; dental hygienist