Trestná činnost mládeže, její vývojové trendy a možnosti prevence. - Netušilová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá trestnou činností mládeže.Zejména se zaměřuje na vývojové trendy trestné činnost mládeže a na preventivní aktivity realizované v Jihočeském kraji. Cílem teoretické části práce je vymezení klíčových pojmů a všeobecné seznámení s touto konkrétní oblastí delikvence. Praktická část pomocí statistických údajů analyzuje konkrétní trestnou činnost mládeže a její aktuální trendy a mapuje existující preventivní aktivity státu, s podrobnějším zaměřením na Jihočeský kraj. Pomocí dotazníkového výzkumu provedeného se studenty se pokusím zjistit, zda, v jakém rozsahu a jakým způsobem se respondenti s preventivními aktivitami setkali. Pokusím se také potvrdit předpoklad, že "preventivní aktivity státu aktuálně a v plném rozsahu reagují na aktuální trestnou činnost mládeže, specificky v Jihočeském kraji".
Juvenile delinquency, its trends and the possibilities of preventoin.
Keywords: Mladiství; delikvence; kriminalita; prevence; příčiny; tresty; Juvenile; delinquency; crime; prevention; causes; penalties