Role porodní asistentky v péči o ženu během porodu - Šatalíková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá rolí porodní asistentky v péči o ženu během porodu a znalostmi žen o zmíněné profesi. Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jak vnímají ženy roli porodní asistentky. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části je popsána definice porodní asistentky a stručný popis vývoje této profese v historickém kontextu. Jsou zde popsány, také základní informace o porodu a o jednotlivých porodních dobách. Následně je v každé z kapitol popsána péče, která je rodičkám porodní asistentkou poskytována, od příjmu až po samotný porod a období po porodu. Dále je teoretická část bakalářské práce rozdělena na podkapitoly, jež poskytují informace k jednotlivým porodním dobám včetně informací o doprovodu k porodu, tlumení porodních bolestí a porodním poranění. Praktická část obsahuje metodiku, výsledky a diskuzi. Praktická část bakalářské práce byla uskutečňována pomocí kvalitativního výzkumného šetření pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor byl tvořen skupinou jedenácti žen, které byly po vaginálním porodu, aby mohly posoudit péči, kterou jim porodní asistentka v průběhu porodu poskytovala. Rozhovory s informantkami byly prováděny na základě jejich předem vysloveného souhlasu, nahrány na diktafon, doslovně přepsány a následně analyzovány. Rozhovory probíhaly od měsíce ledna do měsíce března roku 2020. Pro zachování anonymity žen byly informantky označeny jako Ž1 až Ž11. Pro analýzu získaných dat byly sestaveny 2 kategorie a k nim 6 podkategorií. Podle výše zmíněného cíle bakalářské práce, byly pro výzkumnou část stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka se zabývala tím, jak vnímají ženy roli porodní asistentky v průběhu porodu. Výzkum ukázal, že většina žen vnímá porodní asistentku, jako osobu s velkou zodpovědností a zkušenostmi, která doprovází ženu při porodu. Většina informantek také uvedla, že profesi porodní asistentky vnímají, jako poslání. Z výzkumu vyplývá, že nejdůležitější role porodní asistentky při porodu jsou role komunikátorky, edukátorky a role osoby podporující ženu při porodu. Druhá výzkumná otázka zkoumala, jaký názor mají ženy na kompetence porodní asistentky. Výzkum ukázal, že jsou ženy dobře informovány o kompetencích porodní asistentky v péči o ženu v období těhotenství, porodu a šestinedělí. Na základě výzkumného šetření bylo zjištěno, že většina žen měla povědomí o profesi porodní asistentky již před porodem. Žádná z žen neuvádí významnou negativní zkušenost s porodní asistentkou. Naopak, byla většina žen mile překvapena ochotou a pečlivostí porodní asistentky. Informantky uvedly, že se v přítomnosti porodní asistentky cítily v bezpečí a plně jí důvěřovaly. Výsledky této bakalářské práce mohou pomoci ženám, které nemají dostatek informací o tom, jakou péči může porodní asistentka poskytovat a co je v jejích kompetencích a je možné je využít na seminářích pro porodní asistentky.
The role of midwife in care of women during a delivery
Keywords: Porodní asistentka; porod; fáze porodu; péče v průběhu porodu; Midwife; delivery; stages of delivery; care of women during a delivery