Srovnání uhlíkové stopy spotřeby potravin domácností v regionech EU - Pešek, Roman (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá porovnáním uhlíkové stopy vzniklé spotřebou potravin domácností v městských a venkovských oblastech vybraných regionů Evropské unie a prohlubuje poznání o vlivu současné společnosti na globální klimatické změny. V první části práce jsou shrnuty poznatky z oblasti klimatických změn a jejich dopad na životní prostředí, konceptu udržitelného rozvoje a spotřebního chování obyvatel České republiky v potravinovém sektoru se zaměřením na možnosti ovlivnění výše produkce uhlíkové stopy. Druhá část práce je věnována konkrétním srovnáním produkce uhlíkové stopy domácností vzniklé spotřebou potravin a vyhodnocením výsledků. Výsledky z této části diplomové práce mohou být využity jako návod pro obyvatele ke snížení uhlíkové stopy skrze spotřebu potravin.
A comparison of the carbon footprint of food consumption of households in the EU regions
Keywords: Uhlíková stopa; spotřeba domácností; udržitelný rozvoj; venkovské a městské oblasti; Carbon footprint; household food consumption; sustainable development; urban and rural areas